Co je indukční vaření

Indukční vařeníIndukční metoda vaření, asi nejmodernější a nejmladší ze všech možných způsobů ohřevu jídla, se dostala i do kuchyňských robotů.  Samotná metoda indukce je velmi jednoduchá  - elektrický proud, který prochází měděnými vodiči tvořícími cívku  a v prostoru nad sebou pak vytváří elektromagnetické pole.  Díky této konstrukci a speciální vrstvě materiálu na kovové nádobě pak dojde v uvolnění velkého množství energie - tentokrát však ve formě tepla.

 

Tato forma vaření je velice účinná, protože ohrává pouze dno nádoby , nikoli ale boky hrnce nebo prostor nad ním díky horkému vzduchu. Tím se tato metoda velmi liší třeba od ohřevu na plynu, kde velkou část tepla vyplýtváte mimo ohřívanou nádobu. Při rostoucích cenách energií se tak metoda indukčního vaření stává čím dál více oblíbenou.  Dodávané příslušenství robota se pro práci s metodou indukčního vaření připraveno a nemůže dojít k jeho poškození . Samozřejmě že stále platí, že ohřaté nádoby zůstanou horké i po vypnutí indukčního vařiče, a proto manipulaci vždy používáme ochranou rukavici nebo utěrku, stejně jako u běžných způsobů vaření. Stejně tak chráníme před poškozením horkou nádobou i povrchy, na které ji pokládáme, třeba korkovou podložkou.